Woonplaats: Bundaberg
Door: Sjoerd
Blijf op de hoogte en volg Sjoerd
06 Maart 2012 | Australië, Brisbane
In Brisbane was ik op zoek naar een baantje en uiteindelijk via de harvesttrail telefoonlijn (vertellen je waar werk is op farms) tip gekregen om naar bundaberg te gaan, dus volgende ochtend gelijk eerste trein naar Bundaberg genomen!
Op eerste gezicht een leuk stadje en was dus met goede moed naar het hostel gegaan, hopend dat ik snel aan de slag kon. Uiteindelijk heb ik een week moeten wachten op de standby lijst, wat inhoud dat je om 4 u smorgens je bed uit moet (kan) om eventueel in te vallen voor als iemand zich verslaapt of ziek is, wat uiteindelijk niks opleverde. Wel gezellige kamergenoten en hostel is opzich ook wel prima maar als je de hele dag niks anders kan doen dan bankhangen en tv kijken word je het snel zat hier. UIteindleijk dus na een week een baan gekregen op (nr 1) een Sweet potato Farm genaamd holtz! Hier 4 dagen achter mekaar gewerkt maar vond het helemaal niks! Moesten in moordend tempo werken en de mensen waren ook niet echt vriendelijk, maar als arme backpacker moet je dit gewoon accepteren en doorbijten! UIteindelijk na 4 dagen samen met 1 anderefranse gast, julien, ontslagen, of tenminste, we stonden niet meer op de befaamde lijst. De lijst is de werklijst die elke dag om 18u word opgehangen en aangeeft wie waar werkt. En als jou naam niet meer bij de farm staat waar je werkte kan je zo je conclusie trekken dat je ontslagen bent, want het even melden doen ze niet. Dus dag erna weer op standby maar deze x geluk gehad en gelijk op een andere (nr2) sweet potato farm terechtgekomen omdat iemand zich vreslapen had! Hier 2 dagen gewerkt, was wel prima maar toen een aanbod gekregen van het hostel, of ik op (nr3)Beejays wilden gaan werken! En even voor de mensen die niet in een hostel in bundaberg zitten:P Dit is DE meest relaxte farm van het hostel1 wantttt! 1 het word gerund door een familie, vader moeder, 2 zonen en een neef, die allemaal erg vriendelijk zijn. 2. Moeder boerin (carol) kan geweldig koken dus elke dag staan er zelfgebakken koekjes, taartjes, brownies muffins en/of quiches voor ons klaar, zeg ik natuurlijk geen nee tegen en 3.werkt minimaal 4 dagen in de week, tot soms wel 7 dagen, kassa! Hier ben ik de afgelopen 3 weken nu aan het werk en vermaak me daar nog steeds prima! werk is wel zwaar maar hebben meer afwisseling in wat we doen en de sfeer is gewoon top dus je gaat ook niet met tegenzin naar je werk of zo!
Maar nou zal ik nog ff uitleggen wat ik daar allmeaal doe! Zoals ik al gezegd heb, het is een sweet potato farm, dus we werken met sweet potatoes. En het werk wat we doen kan je opdelen in 4 verschillende onderdelen. 1. vinen, dit houd in dat we de toppen van de planten die niet hoger komen dan 30 cm van de grond maar wel meters lang worden, moeten afsnijden en bundels van moeten maken van 50 toppen. WE krijgen per bundel 2 dollar betaalt en je doet gemiddeld 15 bundels per uur dus komt toch neer op zo'n 30 dollar per uur, en meer als je ff dooorwerkt. 2. Planten, de toppen die we eerder hebben afgesneden worden nu door de meiden (we werken met 3 meiden en 2 jongens) die op de traktor zitten in een wiel gedaan die vervolgens de toppen in de grond stopt. Ik en bonny, italiaanse jongen, moeten er dan achteraanlopen en de plekken die zij missen met de hand vullen met een plant. Ook moeten we kabels leggeen voor bewatering van de plantjes. 3. Diggen, hierbij staan we op een grote kar achter de traktor. De aardappels worden opgegraven terwijl we rijden en onze taak is het dan om de aardappels te zoeken in de aarde/klei die voorbij komt op een lopende band, en op een andere lopende band te gooien.
en 4. werken in de Shed. Hier worden de aardappelen eerst gewassen in een enorme wasmachine, waarna ze weer op een lopende band komen waar de meiden ze moeten sorteren op grote, en waar bonny en ik de dozen a 22kg per stuk op pallets zetten.
dus dat doe ik nu ongeveer elke dag hier!
Maar heb natuurlijk ook vrije dagen, en met name in het weekend is het altijd feest hier, iedereen is altijd weer bli als ze vrij zijn,tenminste,de mensen die werken. ZIjn namelijk op het moment ongeveer 50 mensen inhet hostel waarvan er misschien 12 elke dag werken (waaronder ik dus) en de rest werkt of helemaal niet of maar 1 dag per week. Dit komt met name omdat de seizoenen van o.a. tomaten en andere dingen pas volgende maand starten. DIt zorgt wel voor veel frustratie onder mensen hier, wat natuurlijk ook wel logisch is, heb verhalen gehoord van mensen die hier al 2 maanden zitten en maar 10 dagen gewerkt hebben, word je niet heel blij van natuurlijk, ik heb dus wel erg geluk gehad!
Maar ben hier al paar keer lekker naar het strand geweest met auto's/busjes van mensen hier, en we hebbben een zwembad om de hoek met in het weekend enorme luchtkussen in het bad, waar we ons compleet op uitleven. Hebben ook al paar x voetbalwedstrijden georganiseerden ieren (zijn hier in de overmacht op het moment) tegen de rest van het hostel, heeft ook al voor de nodige blessures en ziekenhuisopnames gezorgd:P Hoort bij het spel toch...? en natuurlijk elke zaterdag (en vrijdag ughe) naar central, de plaatstelijk bar hier.
Heb het dus wel echt super erg naar mijn zin hier! Ontmoet hier zoveel leuke nieuwe mensen maar het mooie is ook dat iedereen minstens een week blijft, ookal hebben ze geen werk, omdat ze hopen op een baantje. Dus je leert mensen ook echt een beetje kenne, en hebben dus ook echt vast clubje mensen hier waar het altijd gezellig mee is! Heb dus ook besloten om nog lekker een maandje te blijven want geld stroomt gestaag binnen en heb het gezellig dus waarom niet? Probeer nu genoeg bij elkaar te sparen om de rest van de oostkust af te maken + nieuw zeeland te gaan doen. Dat is mijn plan nu, kijken of het ook uitgevoerd word maar komt vast goed.
Ben trouwens erg blij dat ik niet verder naar het zuiden zit nu, want in o.a. brisbane en sydney en omgeving zijn enorme gebieden weer overstroomd door regenval en komt nu ook nog eens een cycloon deze kant op, die ons in bundaberg waarschijnlijk net mist! Maar hoor van veel mensen verhalen dat ze gestrand zijn en niet verder kunnen reizen omdat wegen gesloten zijn e.d.
Nou, zo heb ik me de afgelopen maand een beetje beziggehouden en de komende maand zal er waarschijnlijk niet heel anders uitzien, maar dat vind ik niet heel erg. heb hier de bed bugs en de verveling overleefd, en nu dus nog ff lekker werken om straks weer mijn reis voor te zetten! :D
Groetjes aan iedereen!
06 Maart 2012 - 11:02
INGRID:
zo, toevallig zit ik achter de laptop en zie je berichtje binnenkomen, vers van de pers. dikke knuffel van mij!!! -
06 Maart 2012 - 15:48
Leonoor:
Heeee, leuk verslag, bedankt!! Goed plan van je, blijven en lekker doorwerken om te sparen voor het vervolg. Ik herkende je bijna niet op bovenstaande foto!! Fijne tijd nog, groetjes vanuit een voorjaars-Nederland. -
06 Maart 2012 - 20:31
Tante Pien En Isis:
Hai skattie,
Wat een verhaal weer!! Ondanks harde werk gelukkig ook veel plezier. Fijn dat jij zo lekker kan werken en flink kan verdienen. Wat zie je er charmant uit na t werk! Haha. Isis herkende je sneller dan oma! Heel veel succes en plezier. Dikke kussen pien en Isis -
06 Maart 2012 - 22:58
Frank:
Hoi Sjoerd,
Strak verhaal man! Dat uurloon is niet slecht nog even volhouden maar. Ik hoop dat die bedbugs je een beetje met rust laten. Je moet alles op 60 graden wassen om van ze af te komen. Misschien is het een idee om zelf ook een keer in die reuze wasmachine te kruipen. Nog fantastische 89 dagen.
07 Maart 2012 - 02:03
Luc:
Klinkt goed ouwe, lekker verdienen en genieten! hoooii -
07 Maart 2012 - 19:47
KMASJ:
Hi Sjoerd,
Het is wat dat je op vakantie bent en graag aan het werk wil. En ondanks dat werken heb je nog heel veel vrije tijd om te genieten. Dat uurloon wat je daar verdient, is wel heel veel vergeleken bij wat je hier zou krijgen en waarschijnlijk hoef je niets aan de belasting af te dragen, zoals hier.
Als ik zo de foto van jullie zie, is het niet het schoonste werk, maar jullie hebben er wel plezier in.
Je schrijft dat je misschien nog naar nieuw zeeland wil gaan. Als je niet te lang ,kom je misschien wel mijn moeder tegen. Zij zit daar nl. op dit moment ook samen met een kennis.
Hier in Nederland begint het al een beetje lente te worden. De dagen worden alweer langer en de zon komt zo nu en dan te voorschijn. Vandaag was het toevallig een regenachtige dag.
Grt van de HEUVELTJES -
29 Maart 2012 - 11:56
Elisabeth :
Nou joh zo te lezen gaat het best goed met je. Gelukkig ontmoet je vriendelijke mensen op je pad, maar het kan daar ook hard zijn. Wat leer je veel, ben benieuwd wat voor Sjoerdje ik straks terugzie.....
Geniet van je maatjes aldaar, groetjes van Wim en kus van Elisabeth